For informations about visits to our museum or church call us: 0038547615950

…or write to our Facebook page: Franjevci Karlovac – Župa Presvetog trojstva

Posjeti muzeju su mogući po dogovoru. Najave u župnom uredu ili na naše brojeve telefona 047/615-950 ili 0981874909.

 

 

Muzejska zbirka Franjevačkog samostana u Karlovcu

F R A NJ E V A Č K I    M U Z E J    2. kat

Godine 1987. (15. 06.) nakon iseljenja stanara i uređenja triju prostorija na II. katu našeg samostana, franjevci otvaraju FRANJEVAČKI MUZEJ s Galerijom slika. Prigodom 350. godišnjice od dolaska franjevaca u Karlovac i preuzimanja župe te djelovanju franjevaca u Karlovcu 2008. (03. 10.) – nakon višegodišnjeg mukotrpnog pripremnog rada, kojeg je vodila prof. Marinka Mužar, viša stručna savjetnica – konzervatorica, povjesničarka umjetnosti, franjevci svečano otvaraju STALNI POSTAV SAKRALNE ZBIRKE FRANJEVAČKOG SAMOSTANA U KARLOVCU, koja uz već spomenutu Galeriju slika ima Riznicu, kućnu Kapelu, prostoriju Bratovština/udruga, prostoriju za prezentaciju Školstva te Povjesnicu crkve i samostana.

 

franjevački Muzej karlovac
U muzejskoj zbirci Franjevačkog samostana u Karlovcu ističu se barokne slike i oltarne skulpture franjevaca nastale od 17. do 19. stoljeća. U zbirci se čuvaju i liturgijsko posuđe, svijećnjaci i slični predmeti umjetničkog obrta. Posebno su vrijedni augsburški radovi od srebra: pokaznica karlovačkog generala Josipa Herbertsteina iz 1684. godine i kadionica s kraja 17. stoljeća. Porculan i namještaj uglavnom su bečki radovi iz 19. stoljeća. Knjižnica sadrži rijetka izdanja vezana uz rad franjevačke gimnazije u Karlovcu od 17. do 19. stoljeća.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
ULAZ – u franjevački Muzej Karlovac – ulica Ivana Mažuranića br.2., karlovačka Zvijezda

Kao i uvijek istraživanju materijalnih svjedočanstva duhovnoga i kulturnoga djelovanja pojedinaca, a osobito neke zajednice, otkrivaju mnoge zaboravljene, pa i zanemarene vrijednosti. Tako su i najnovija istraživanja sakralne baštine karlovačkoga samostan iznjela na vidjelo vrlo dragocjene primjerke umjetničkih i obrtničkih djela visoke vrijednosti, zaboravljenih primjeraka crkvenih predmeta, osobito crkvenoga posuđa od plemenitih metala pokaznica, kaleža, pacifikala, relikvijara te dragocjenih primjeraka crkvenoga ruha. Veći je dio toga sada restauriran.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Unutrašnjost franjevačkog Muzeja

Tu dragocjenu imovinu i trajno blago franjevačke crkve i samostana, do sada javnosti skoro posve nepoznato, prikazala je izložba sakralne umjetnosti u Noći muzeja 30.01.2015., u zajedništvu s Gradskim Muzejom Karlovac.

Posjetitelji su te noći na oko 400 kvadrata u Franjevačkom Muzeju mogli pogledati postavu vrijednih slika iz fundusa samostana, riznicu, zatim kućnu kapelu za udruge i cehove kao i školski dio, budući da su franjevci imali i svoju gimnaziju.

fra Igor i fra Tomo

franjevački Muzej karlovac 2

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.