Hodočašće u Međugorje (15. i 16.10.2016.)

U petak navečer 14. listopada 2016. vjernici župe Presvetog Trojstva i ostalih karlovačkih župa, te članovi molitvene zajednice “Molimo za život”, hodočastili su u Međugorje s tri autobusa u pratnji fra Marina Kuzminskog.

Krenuli smo noseći u srcu svoje molitve i zahvale, a na poseban način i sve one koji su željeli, a nisu mogli hodočastiti s nama. Međugorje je mjesto molitve, oaza mira i obraćenja, gdje nas sve Kraljica mira kao dobra Majka neprestano poziva na molitvu srca, i istinski hod života s Njenim Sinom Isusom. A svako je hodočašće upravo Isusov poziv “Dođite k Meni, svi umorni i opterećeni i Ja ću vas odmoriti…”

Slijedeće jutro stigli smo u Međugorje. Zahvaćeni mirom koje ovo malo živopisno mjesto pruža svakome tko u njega dolazi otvorena srca, meditirajući molitvu križnoga puta i moleći krunicu popeli smo se na brdo Križevac. Uspon na to brdo bio je poseban doživljaj. Molitva i razmatranje Križnog puta vodile su nas istinskom susretu s Bogom jer unatoč olujama života vjernik treba ostati postojan na čvrstoj stijeni zagledan uvijek u Krista. On je taj koji je izvor svake nade i snage. Izvor milosrđa i put do Oca. Uz petnaest brončanih reljefa križnog puta pratio nas je Gospin lik. Gospa prati Isusa, a i nas na križnom putu života.
U tišini i osobnoj molitvi svaki je hodočasnik mogao otvoriti svoje srce Božjoj ljubavi i milosrđu. U samo križište križa ugrađene su moći komadića križa na koji je bio raspet Isus Krist, a čiji se najveći dio čuva u crkvi Santa Croce di Gerusalemme u Rimu.

Uslijedio je odmor i okrijepa u ugodnom smještaju uz bratsko druženje sve do večernjeg molitvenog programa u Crkvi sv Jakova. Ispovijed, molitva krunice, sveta misa, molitve blagoslova, kao i molitve za zdravlje i klanjanje upotpunili su i ispunili naš hodočasnički program.

medjugorje9

U nedjelju ujutro nakon zajedničke svete mise uputili smo se na brdo ukazanja zvano Podbrdo. Mjesto je to gdje se Gospa prvi put ukazala malenim vidiocima. Moleći radosna otajstva krunice, uz pjesmu i meditaciju mogli smo osjetiti Gospinu blizinu. Kroz neko vrijeme ostali smo u tihoj osobnoj molitvi i zahvali. Uslijedio je povratak…putem smo posjetili marijansko svetište Vepric u blizini Makarske gdje smo predvođeni fra Marinom u molitvi i pjesmi zahvalili našoj Nebeskoj Majci na svim milostima koja smo primili na ovom hodočašću.
Hrvatsko lurdsko svetište Vepric  osnovao je 1908.g. biskup dr. Juraj Carić (1867-1921), koji je i pokopan u svetištu. Prirodna špilja i cijeli krajolik s brežuljcima, raslinjem i potokom među njima živo podsjeća na Lurd, gdje se je Bl.Dj.Marija godine 1858. ukazala 18 puta Bernardici Soubirous.

Cijelo naše hodočašće proteklo je u radosnoj molitvi i pjesmi, predivnim meditacijama, svjedočanstvima i bratskom podjelom iskustva, stoga smo druženje odlučili ponoviti i produbiti nekim novim hodočašćem. Ovakva duhovna iskustva povezuju nas i jačaju u vjeri, potiču rast u zajedništvu.

Ono što smo naučili na ovom hodočašću je da svijet u kojem živimo imamo pravo zaraziti jedino Kristovom nadom i ljubavlju, Marijinom radošću, jer one su jače od svih kriza koje nam donosi duh ovoga vremena. Hodočašće u Međugorje predstavlja svojevrsnu školu mira, molitve i ljubavi.
Po Mariji siguran je put do Isusa. (Snježana Zdraveski)

Više fotografija na našem Facebook-profilu…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.