Hodočašće u Padovu

Hodočašće u Padovu

Stotinu je karlovačkih vjernika protekle subote hodočastilo putevima sv. Antuna i sv. Leopolda u Padovu. Hodočašće je organizirala franjevačka župa Presvetog Trojstva. Predvođeni župnikom fra Krunoslavom Albertom, radosni i uzbuđeni uputili smo se prema Italiji.

U autobusu su hodočasnici na najbolji mogući način pripremili svoja srca i duše za ono što su potom susreli i doživjeli u Padovi: u crkvama, na grobu sv. Antuna, sv. Luke evanđelista, sv. Bogdana, za vrijeme svete mise i pričesti, u osobnome razgovoru s Bogom…kroz molitvu, pjesmu i razmatranja put je proletio brzo.

padova0
Naše je hodočašće započelo svetom misom u 7 sati ujutro u Svetištu sv. Leopolda Mandića, malenog kapucina velikoga srca. Naš fra Krunoslav nadahnuto je propovijedao i svi smo bili dirnuti likom sv. Leopolda i njegovom prisutnošću koja se dala živo osjetiti.
Razgledali smo svetište i pomolili se u poznatoj Leopoldovoj ispovjedaonici koja nije bila porušena ni 1944. kada su bombardirali cijelu Padovu i porušili sve zidine. Ostala je sačuvana i dan danas kroz nju hodočaste vjernici iz cijeloga svijeta. U kapeli se nalazi relikvija, njegova ruka podignutu u znak blagoslova, ruka koja je po dvanaest sati dnevno ispovijedala građane cijeli svoj svećenički život. Ima zgoda kada su ga preselili u Zadar građani Padove su pisali, nazovimo peticiju za njegov povratak u Padovu. Želeći svoga ispovijednika natrag u njegovom “salončiću ljubaznosti”.
Obišli smo sve prostorije svetišta, vidjeli sve slike i kipove, njegove osobne stvari, a pred grobom pomolili se i zapalili svijeću. Divan je bio taj naš svetac. A posebna milost je što je ove Jubilarne godine njegovo tijelo izloženo na štovanje vjernicima u staklenom sarkofagu.

leopold

Dalje smo nastavili do bazilike Sv Justine. To je deveta bazilika po veličini u svijetu, a poznata jer se u njoj nalazi grob Svetog Luke evanđeliste i hodnik mučenika. Sv Justina bila je mlada kršćanka koja je svoj život darovala za Isusa. Tamo smo se pomolili predvođeni fra Krunoslavom i zajednički obišli sve ljepote bazilike. Uživali smo u pogledu na predivan trg Prato della Valle gdje smo kasnije proveli ugodno vrijeme uživajući u 78 statua koje ga okružuju.
Potom smo nastavili do bazilike Svetog Antuna Padovanskog.
Nakon uputa i infomacija o bazilici krenuli smo u razgled te velebne prelijepe bazilike. S oduševljenjem smo proveli vrijeme u bazilici gdje je poznati grob svetoga Antuna Padovanskog. Dodirnuli smo ga, kleknuli pred njega, molili i ostavili svoje nakane i zahvale. Potom smo obišli sve kapelice, a najznačajnija je kapelica relikvija gdje su njegove relikvije čuvane stoljećima. Otišli smo pogledati izložbu o sv. Antunu gdje se na poseban način prikazuje životopis sveca u slikama i tonskom tumačenju na hrvatskom jeziku. Na sve hodočasnike to je ostavilo dubok dojam. Uslijedila je pobožnost sv. Antunu u bazilici.
Slobodno vrijeme proveli smo u radosnom druženju i obilasku Padove. U poslijepodnevnim satima uslijedio je povratak u Karlovac.
Nitko, naime, ne može ostati ravnodušan na ono bogatstvo koje za vrijeme hodočašća čuje, vidi, doživi i osjeti kako u razmatranjima i molitvi, tako i u samoj Padovi. Hvala Gospodinu za obilje milosti koje je i ovoga puta izlio po svojim svecima na svakoga pojedinog hodočasnika.
Sv. Antune i sv. Leopolde, molite za nas!

Napisala: Snježana Zdraveski