GODINA MILOSRĐA

GODINA MILOSRĐA

 od 08.XII. 2015. do 20.XI. 2016.

Poslušajmo riječi Evanđelja:

Lk 6,36-38

“Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan.” “Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se. Dajite i dat će vam se: mjera dobra, nabijena, natresena, preobilna dat će se u krilo vaše jer mjerom kojom mjerite vama će se zauzvrat mjeriti.”

Mt 7, 1 – 5

»Ne sudite da ne budete suđeni! Jer sudom kojim sudite bit ćete suđeni. I mjerom kojom mjerite mjerit će vam se. Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Ili kako možeš reći bratu svomu: ‘De da ti izvadim trun iz oka’, a eto brvna u oku tvom? Licemjere, izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun iz oka bratova!«  RIJEČ GOSPODNJA!

Kršćanin je pozvan biti milosrdan! Kršćanin treba biti milosrdan! Kršćanin koji nije milosrdan nije kršćanin!

Nemoguće je provoditi život u nemilosrđu, nepraštanju, neljubavi, unutar bijede ovoga kratkog života, zatvoren sam u sebe. To čini od života nesnošljivi pakao već ovdje na zemlji. Samo nas ljubav i praštanje može spasiti i otkupiti od muka, i ovdje i ondje, na drugome svijetu. Isus nam jasno veli kako nitko nema pravo lomiti nad drugim koplje, druge osuđivati. Danas se lome koplja i olako ljudi osuđuju, tovari im se krivnja za koju nisu odgovorni.

Bog veže svoju milost i dar praštanja s našom sposobnošću i voljom oprostiti, biti velikodušan i širokogrudan prema drugima. Mjerom kojom mjerimo i nama će se mjeriti. Kad bi Bog s nama postupao prema pravednosti, svi bismo bili izgubljeni i propali.

Nema nitko pravo osuđivati druge na temelju katalogizirana popisa normi, kaznenih propisa, zakona. Sud – pravedni i mjerodavni – prepustimo Bogu. On će sve iznijeti na vidjelo na dan suda i promatrati svojim očinskim očima nas, svoja bijedna svoja stvorenja. Trebamo samo pokušati usvojiti i na sebe primijeniti, smjestiti u svoj životni kodeks ono što je Isus naučavao i kako je on postupao. Tako će se promijeniti lice ove zemlje, imat ćemo već ovdje tračak i dašak neba. I sve što tome pridonosi bit će kraj osuđivanja i početak jedinoga ispravnoga, kraljevstva pravde, ljubavi, mira, praštanja.

MOLITVA: 

Gospodine, dopusti samo
da izvadimo brvno
iz svog oka
pa ćemo dalje.
Jer licemjeri
ne želimo biti.
Pozivaš nas
da ne sudimo
kako ne bismo
bili osuđivani.
Molimo Te, daj da umijemo
sami sebi iz oka
izvaditi brvno
prije nego poželimo
drugima trunčicu
iz oka vaditi. Amen!

IMG_6512

 

 

image-3

 

Molitva pape Franje za Godinu milosrđa

Gospodine Isuse Kriste, ti si nas poučio da budemo milosrdni kao Otac nebeski i rekao nam da tko vidi tebe, vidi njega. Pokaži nam svoje lice i bit ćemo spašeni. Tvoj pogled, pun ljubavi, oslobodio je Zakeja i Mateja od robovanja novcu, a preljubnicu i Mariju Magdalenu od iskušenja da sreću traže samo u stvorenju; potaknuo je Petra da zaplače, nakon što te je zatajio, a raskajanomu je razbojniku zajamčio raj.

Daj da svatko od nas osjeti da je i nama upućena riječ koju si rekao Samarijanki: »O, kad bi znala dar Božji!« Ti si vidljivo lice nevidljivoga Oca,

Boga koji svoju svemoć očituje nadasve praštanjem i milosrđem: daj da Crkva u svijetu bude Tvoje vidljivo lice, lice svoga uskrslog Gospodina u slavi.

Htio si da i tvoji službenici budu zaogrnuti slabošću kako bi gajili istinsko suosjećanje prema svima koji su u neznanju i zabludi. Učini da svatko tko pristupi tvojim službenicima osjeti da ga Bog iščekuje, ljubi i da mu oprašta.

Pošalji svoga Duha i sve nas posveti svojim pomazanjem, kako bi Jubilej milosrđa bio godina milosti Gospodnje te tvoje Crkva, u obnovljenome zanosu,

uzmogne donijeti siromasima radosnu vijest, proglasiti slobodu zatočenima i potlačenima te slijepima vratiti vid.

Po zagovoru Marije, Majke milosrđa, to molimo tebe koji s Ocem i Duhom Svetim živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

 

 logo_godine_milosrđauntitled-2