KRŠTENJA U NAŠOJ ŽUPI

krstenje1-2

NOVO: 

Krštenja se obavljaju u skladu s epidemiološkim preporukama. U slučaju potrebe molimo Vas da kontaktirate župni ured 047615950 ili fra.karlovac@ofm.hr.

Prijava krštenja

Dobro je mjesec dana prije javiti se župniku radi detaljnih dogovora u svezi krštenja.

SUSRET (POUKA) ZA KRŠTENJE – po dogovoru u župnom uredu.
Na susret ili pouku dolaze roditelji, petkom prije krštenja (isto za krštenja SUBOTOM ili NEDJELJOM).

Ispovijed za roditelje i kumove po dogovoru.

KRŠTENJA su: po dogovoru ili svake prve subote u mjesecu u 10:30 sati i svake treće nedjelje u mjesecu pod misom u 10:30 sati.
Krštenje prijaviti bar mjesec dana prije. Donijeti Rodni list djeteta, a kumovi Potvrdu da mogu kumovati, ako nisu iz naše župe.

Zašto krstiti dijete? Svaki se čovjek rađa u istočnom grijehu. Taj grijeh se briše u sakramentu krštenja.

Zašto preporučujemo da se dijete krsti nedjeljom u vrijeme svete mise? To je želja Crkve. Stoji: „Da se osvijetli vazmeni značaj krsta, preporučuje se da se sakrament obavi u vazmenom bdijenju ili nedjeljom, kada se Crkva spominje uskrsnuća Gospodinova!“ (Obrednik krštenja str. 17)

Priprava (pouka) za krštenje: svaka stvar zahtijeva određenu pripravu pa tako i primanje sakramenata. Važno je stoga da roditelji i kumovi budu otvoreni Božjoj milosti preko riječi biskupa, prezbitera ili đakona.

Svećenik (prezbiter) dogovara se sa roditeljima i kumovima za pouke, posebno kada se radi o krštenju prvog djeteta. Roditelji i kumovi imaju obavezu bez odgađanja doći na pouku. Pouke se mogu obaviti i izvan mjesta krštenja u slučaju da je netko zaposlen negdje dalje ili kumovi žive dalje, pa mogu pouku proći i kod drugog svećenika.

Važan dio priprave roditelja i kumova za krštenje je i sakrament svete ispovijedi kako bi pomireni s Bogom i ljudima čista srca mogli primiti Svetu Pričest, osim u onim slučajevima gdje zbog zapreka ili smetnji roditelji ne mogu primiti taj sakramenat.

Obično se kod priprave prolazi i sam obred krštenja da roditelji i kumovi u njemu mogu bolje sudjelovati.

Tko može biti kršten ?

Prema Katekizmu katoličke Crkve krštenje može primiti svaki čovjek i samo čovjek koji još nije kršten.

Običaj krstiti malu djecu drevna je predaja Crkve. Izričito je posvjedočena od II. stoljeća. Ipak je vjerojatno da su se već od apostolskog propovijedanja, kada bi cijeli “domovi” primali krštenje, pritom krštavala i djeca.

Krštenje odraslih bila je uobičajena praksa od početaka Crkve tamo gdje se evanđelje tek počelo naviještati. Katekumenat (priprava za krštenje odraslih) je u tom slučaju nuždan i važan. Uvođenjem u vjeru i u kršćanski život on mora čovjeka pripraviti za primanje Božjeg dara u krstu, potvrdi i euharistiji.

Što sve treba pribaviti za krštenje ?

Treba imati krsnu svijeću i malu bijelu haljinicu

Tko može biti kum ili kuma ?

Zakonik kanonskog prava kaže slijedeće:

Kan. 872 – Neka se kršteniku, ako je moguće, dade kum, čija je zadaća pomagati odraslom kršteniku u pristupu u kršćanstvo, a krštenika dijete zajedno s roditeljima predstaviti za krštenje i isto tako nastojati da krštenik provodi kršćanski život u skladu sa sakramentom krštenja i da vjerno izvršava obveze povezane s krštenjem.

Kan. 873 – Neka se uzme samo jedan kum ili jedna kuma ili i kum i kuma.

Kan. 874 –

prgf 1. Da bi se nekome dopustilo da preuzme službu kuma potrebno je:

1. da ga odredi sam krštenik ili njegovi roditelji ili onaj tko ih zamjenjuje ili, ako ih nema, župnik ili krstitelj i da je prikladan te da ima nakanu vršiti tu službu.

2. da je navršio šesnaestu godinu života, osim ako dijecezanski biskup odredi drugu dob ili ako župnik ili krstitelj smatraju da zbog opravdanog razloga treba da se dopusti iznimka

3. da je katolik, potvrđen i već pričešćen i da provodi život u skladu s vjerom (10 Božjih zapovijedi) i preuzetom službom (da nije rastavljen i ponovno oženjen i ako je oženjen da je vjenčan sakramentalno)

4. da nije udaren nikakvom zakonito izrečenom ili proglašenom kanonskom kaznom

5. da nije otac ili majka krštenika.

prgf. 2. Neka se krštena osoba koja pripada nekatoličkoj crkvenoj zajednici ne dopusti, osim zajedno s katoličkim kumom, i to samo kao svjedok krštenja.

Određivanje imena

Kan 855. – roditelji, kumovi i župnik neka se brinu da se ne dade ime tuđe kršćanskom osjećaju.

Mjesto krštenja

Budući da se krštenjem postaje i članom župne zajednice logično je da krštenje bude i u župnoj crkvi, osim u posebnim prilikama (npr. ako je crkva zatvorena zbog radova ili slično).

Vrijeme krštenja

Iako se može krstiti svakog dana, ipak se preporučuje da se redovito krsti u nedjelju ili, ako je moguće, u vazmenom bdjenju. Preporuča se da krštenje bude za vrijeme mise, jer se dijete krsti i u vjeri Crkve, stoga je dobro da bude prisutna i vjernička zajednica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.