Misli

FRANJINA BOŽIĆNA RADOST

1484203_10201788798016301_548852824_n-2

Kako se bliže dani Božića zasigurno u nama rastu osjećaji radosti pred činjenicom kako uzvišeni i preslavni Bog, u osobi Sina, stupa u našu ljudskost koja je tako često krhka i potrebna otkupljenja. Bog u činu utjelovljenja i rođenja pokazuje svoju žudnju i svoju ljubav za čovjeka.

Sveti Franjo želi istaknuti kako naše otkupljenje, koje svoj vrhunac doživljava u Jeruzalemu, započinje rođenjem u Betlehemu i tako u Grecciu povezuje ta dva sveta mjesta i dva snažna znaka kršćanstva – jaslice i križ.

Franjo Asiški je zadivljen Bogom koji je „Deus semper minor“; Bog je uvijek manji, u bespomoći još uvijek moćan, u smrti još uvijek živ, u malome velik, u Djetetu neshvatljivi Bog (1 Čel 84-87). Božić i sveta Misa, Utjelovljenje i Euharistija svoj izvor imaju u ljubavi Boga, koji iz te ljubavi izabire put malenosti kako bi spasio čovjeka. Da bi čovjek prepoznao Boga u nemoći malenog djeteta potrebno je sagibanje, čin poniznosti u kojemu otkrivamo snagu Božje malenosti koja preobražava.

MIR I DOBRO žele Vam franjevci Karlovac.

MARIJA – MALA GOSPA

2ljmdzn[1]

Marija iako je Velika znala je uvijek ostati mala. Paradoks evanđelja! Ako se ne učiniš malenim nećeš sigurno moći biti velik jer je jedan Veliki: Bog! On može u našim životima zasjati jedino ako postanemo mali! Onda odjednom i mi smo veliki!
ROĐENJE MARIJE početak je boljega svijeta. Slavimo rođendan naše nebeske Majke. Ona je kraljica neba i zemlje, ne samo neba, Ona vlada po svojoj djeci i na zemlji! Ona je moćna zaštita od svakog zla. Ona je Spasitelju svijeta, Sinu Božjemu dala ljudsku narav. Po njoj je Isus Krist pravi čovjek. Pravi Bog po Mariji je i pravi čovjek.
Bog je stvorio Mariju pod srcem sv. Ane kao novo ljudsko biće. Božje je djelo svako ljudsko začeće, On je tvorac svakog novog života! ZAČETI SE, RODITI SE i ŽIVJETI PO BOŽJEM tri su sveta vremana svakoga od nas. Bog je stvorio čovjeka za život i još više: za život vječni. Čovjek stvoren od Boga može i treba, u svijetlu Božje Objave sv. Pisma, razumijeti sebe i ostvariti smisao svog života. U tome nam najbolje pomaže Blažena Djevica Marija, Majka Božja i Majka naša. Marijo, sretan ti rođendan! Pomoćnice naša, moli za nas!

MIR I DOBRO žele Vam franjevci Karlovac.

ISUS – OPROST

forgiveness-3

Sam Gospodin Isus govori da je nepraštanje ozbiljan problem i da time činimo veliki propust. „Oprosti nam duge naše, kao što i mi otpuštamo dužnicima našim“, molimo u  “Očenašu” molitvi koju nas je naučio ISUS. Kako možemo očekivati da nam Bog oprašta ako mi ne opraštamo braći i sestrama?
Praštanje ne mora biti praćeno osjećajima ili emocionalnim stanjima. I dalje možete osjećati bol, ljutnju i uzrujanost, ali unatoč tome treba donijeti odluku oprostiti. Dakle, praštanje podrazumijeva odluku razuma i volje. To je čin slobodne volje, iako se možda „ne osjećamo tako“. Opraštam jer me Isus uči da trebam opraštati i tu nema rasprave: “U ono vrijeme: Petar pristupi Isusu i reče: »Gospodine, koliko puta da oprostim bratu svomu ako se ogriješi o mene? Do sedam puta?« Kaže mu Isus: »Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam”. Oprostiti, doslovce znači „otpustiti“. Trebamo otpustiti i prepustiti Bogu. Otpuštamo prošlost, ali što je još važnije, otpuštamo povredu. Kod god ne oprostimo, tj. dok ne otpustimo, dopuštamo onomu tko nas je povrijedio da nas i dalje ranjava. Opraštanje omogućuje da se oslobodimo tereta na duši i želje za osvetom, ali ne razriješuje od krivnje onoga koji je nešto loše učinio. Takav će odgovarati pred Bogom. Ukratko, trebamo se osloboditi neopraštanja. U tome nam najbolje pomaže misao  sv. Ivana Zlatoustog: „Kad mrzimo sebi činimo zlo, a kad ljubimo sebi činimo dobro.“

MIR I DOBRO žele Vam franjevci Karlovac.

ISUS – KRUH ŽIVOTA

IMG_410248461774554

 

Kad Isus za sebe kaže: “Ja sam Kruh Života, tko mene blaguje živjet će uvijeke”, traži potpuno povjerenje. EUHARISTIJA je središte otajstva vjere! Tu istu vjeru u nama podržava Duh Sveti, ipak molimo svakodnevno kao apstoli: ” Gospodine, umnoži nam vjeru!”.

Nema nam života bez Isusa, nema istinskog životaa bez Pričesti. Riječ je o pravom daru, Isusovom sebedarju. U ovu tajnu Isus je stavio svega sebe! Mnogi ga nisu shvatili! Isus upućuje svoje učenike na svoje uskrsno stanje koje je izvan okvira našeg zemaljskog, stoga je Isus u komadiću posvećenog kruha stvarnost koja nadilazi ljudske mogućnosti! Ipak, slušajmo Isusa! Nije dosta u Krista samo vjerovati, treba se Kristom i hraniti. Blagujući oltarski sakrament u misi, Isus ostaje s nama i u nama, vraća nam mir i sigurnost.

MIR I DOBRO žele Vam franjevci Karlovac.

 

MARIJA – VELIKA GOSPA

glavni oltar KarlovacMarija je usnula. Majka Božja uznesena je na nebo, tijelom i dušom. Ona je slika i stvarnost onoga što ćemo biti i mi u budućnosti. Po zaslugama svoga Sina njezino je tijelo sačuvano od raspadanja. Marija je ponizna i neznatna kako sama sebe naziva u Hvalospjevu, jer ono što je u svijetu maleno i neznatno kod Boga je veliko i obrnuto, što je u svijetu veliko kod Boga je maleno i neznatno! Marija nam je putokaz, kakvi kršćani trebamo biti. Njezina vjera nam je pomoć na našem zemaljskom putu, njezin zagovor i zaštita svakodnevna su utjeha za svako njezino dijete. Amen.

SAV SAM TVOJ I SVE MOJE PRIPADA TEBI, MOJ LJUBLJENI ISUSE, PO MARIJI TVOJOJ PRESVETOJ MAJCI.    sv. Ivan Pavao II, papa.

MIR I DOBRO žele Vam franjevci Karlovac.

 

KRIŽ JE POBJEDA PO ISUSU KRISTU

sv_franjo_asiski_manja_20110110[1]

U svome Sinu ISUSU KRISTU, Gospodinu našem, Bog je sramotu križa, taj križ kao znak sramote i poraza pretvorio u simbol pobjede i slave te simbol spasenja! Prividni gubitnik postaje pobjednik! Pobjeda nad ljudskom ohološću i nad samom smrću. Zato gledamo u KRIŽ kao sredstvo po kojem očima vjere VIDIMO USKRSNUĆE Isusovo a i naše. Amen.

MIR I  DOBRO žele Vam franjevci Karlovac.