Najava: Hodočašće na Trsat i posjet Košljunu

Najava: Hodočašće na Trsat i posjet Košljunu

Poštovani vjernici, najavljujemo naše ovogodišnje župno hododočašće na Trsat Majci Milosti i Kraljici Jadrana koje će ove godine biti 30. srpnja. Hodočasnički program pogledajte na plakatu. Po završetku programa na Trsatu, oko 12 sati, zaputili bismo se na otok Krk, gdje iz grada Punata 15 minutnom vožnjom brodićem (organizirano) dolazimo na franjevački otočić Košljun. Na otoku su jedini stanovnici franjevci koji žive u samostanu koji sadrži vrijednu muzejsku i prirodoslovnu zbirku. Obilazak će biti uz stručno vodstvo, a kasnije je moguće i kupanje za one koji to žele. Povratak u Karlovac predviđen je do 20 h. Cijena ovog hodočašća iznosi 90 kn. Prijave u župnom uredu.

trsat program

Otočić Košljun

Na otočiću je prisutnost redovnika preko tisuću godina -najprije benediktinaca pa onda franjevaca -ostavila tragove molitve i rada.

Košljunski fratri, vođeni poslanjem svetoga Franje, nastavljaju njegovati duhovnost u ovoj prekrasnoj oazi mira i tišine. Posebni vid duhovnog djelovanja braće je vođenje duhovnih vježbi i obnova u Duhovnom centru i po raznim po župama i redovničkim zajednicama, te prihvat posjetitelja Košljuna. Na Košljun dolaze rado i turistički posjetioci iz Domovine i cijeloga svijeta. Braća vode skupine školske djece, studente i neke posebne grupe, želeći im pomoći da osim kulturnih vrijednosti, na Košljunu otkriju i duhovne vrijednosti.

Na Košljunu se održavaju i kulturne priredbe: koncerti, izložbe i slično.

Na otoku se nalazi muzej s etnografskom zbirkom koja sadrži mnogobrojne predmete krčkih ribara i seljaka te narodne nošnje s cijelog otoka Krka. Samostan posjeduje i bogatu zoološku zbirku koju sačinjava velika zbirka školjaka i unikatni primjerci životinja, kao npr. janje s jednim okom. Samostan posjeduje i bogatu knjižnicu s oko 30.000 knjiga. Među njima je i Ptolomejev atlas tiskan u Veneciji 1511.godine (jedan od ukupno tri sačuvana). Samostan je spomenik nulte kategorije. Na otoku se nalaze i dvije crkve – Navještenja Marijina i sv. Bernardina. Za razgled otočića potrebno je oko dva sata, no na njemu nema ugostiteljskih sadržaja. Na otočić Košljun stiže se brodicama koje tijekom cijeloga dana prometuju iz mjesta Punat na otoku Krku. Povijest Košljuna, prema arheološkim nalazima, seže u predkršćansko doba. Povijesno značenje Košljuna postaje uočljivije osnivanjem benediktinske opatije tijekom 11. stoljeća. Svetište sv. Marije Košljunske u “Mostiru”, postaje izvor svježine vjerskog, kulturnog i nacionalnog života otoka Krka i okolice. Dobrodošli na Košljun!

 

košljun

 
košljun2

 

kosljun5