Naš župni zbor nastupio na smotri zborova u Čakovcu

U subotu, 27. svibnja ove godine, održala se u crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu smotra zborova Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Stigavši pred crkvu, dočekao nas je široki osmijeh nama dobro poznatog fra Josipa Župana.

Na početku same smotre pozdravio nas je naš domaćin, župnik i gvardijan fra Željko Železnjak, kao i fra Antun Jesenović, u ime organizatora smotre, Vijeća za kulturne djelatnosti Provincije.

Okupilo nas se, u svemu 25 zborova, od daleke Subotice pa sve do Trsata. I premda ova smotra, dvanaesta po redu, nije imala neku zadanu temu skladbi, bila je nekako u znaku velikog franjevačkog skladatelja Fortunata Pintarića, čakovečkog sina čije se 150-godišnjice smrti spominjemo ove godine. Fra Fortunat rođen je 1798.g. u Čakovcu, a preminuo kao gvardijan koprivničkog samostana 1867.g., nakon dovršenog vrlo plodnog orguljaškog i skladateljskog života. Bio je i vrstan profesor, a u spomenici koprivničkog samostana zabilježeno je „da je taj marljiv i učen čovjek do posljednjeg trenutka radio, te da mu u domovini jedva jednakoga ima“.

Smotra je započela, kako to i priliči ozračju iščekivanja Duhova, u kojem se nalazimo,  nastupom mješovitog zbora našeg domaćina, skladbom Fortunata Pintarića, Veni sancte Spiritus – Dođi, Duše Presveti. Jedan za drugim redali se zborovi, u svečanim i dostojanstvenim odorama, ispunjajući prostor crkve skladnim glasovima, povremeno upotpunjenih uzvišenim zvucima orgulja, violine, glasovira, što su naše duše uznosile k nebeskim visinama … predokus neba i nebeskih korova anđeoskih … prava milina za vidjeti i poslušati …. Među svima njima posebno se istaknuo maleni zbor iz Bača (Vojvodina), svega njih desetak, ali toliko snažan po ljubavi i trudu koji ulažu u svoje pjevanje …

Zbor naše župe, Presvetog Trojstva nastupio je vođen našim dragim orguljašem i zborovođom Tomom Perkovićem, sa duhovnom skladbom Nike Bilića (prepjev s engleskog) i Gorana Kanceljaka (obrada) Ući smijem li u Tvoj sveti Hram … s posebnom koreografijom i soliranjem našeg Tome što nije prošlo nezapaženo …

I kako uvijek konac djelo krasi, tako je i ovom prilikom poseban ugođaj cijeloj smotri pružio nastup franjevačkih bogoslova iz Zagreba pod ravnanjem fra Josipa Pavlovića, sa skladbom Miroslava Martinjaka – Magnificat – Veliča … a među njima smo s radošću prepoznali i neka nama draga i poznata lica – prije svega našeg župljanina fra Ivana Vladića, kao i fra Marka Rudeca koji je također ne tako davno boravio u našoj župi pri ispomoći kod blagoslova obitelji …

Po završenoj smotri i podjeli priznanja svim sudionicima, koje je uručio provincijal fra Ilija Vrdoljak, uslijedila je prava kruna čitave smotre – sveto Euharistijsko slavlje u kojem je punog srca, u zajedništvu, sudjelovalo toliko mnoštvo vrsnih pjevačkih glasova od kojih je čitava crkva gromko odjekivala … Svetu misu predvodio je fra Ilija u koncelebraciji od desetak svećenika, uglavnom duhovnih pratitelja naših zborova, među kojima je bio i naš dragi župnik, fra Krunoslav Albert. Nakon naviještene riječi Božje (Dj 18,23-28; Ps 47,2-3; Iv 16,23b-28) fra Ilija nas je još jednom podsjetio koliko je silno važno liturgijsko pjevanje kao sastavni, nerazdvojni dio Euharistijskog slavlja … Kao što je i veliki sv. Augustin jednom rekao „Tko pjeva, dvostruko moli.“ Ne zaboravimo to vraćajući se u svoje župe, svojim zajednicama, da im možemo još predanije služiti svojim pjevanjem.

«Glazba je drugi jezik liturgije. (…) Kad naš ljudski govor pred Bogom zanijemi, glazba može još uvijek odsvirati ono što se ne da opisati. (…) Jer ono što riječima tek rijetko uspijeva, može dobra glazba bez zaobilaznih putova preko intelekta i višeg obrazovanja: dodirnuti čovjekovo srce, u radosti i tuzi, u vedrini i umoru, kao ohrabrenje i utjeha.» (P. Kaspar, Sakramenti – jezik znakova, 96-98.)

Tanja Mihovilović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.