Podjele u Crkvi počinju od jezika koji ogovara i može razoriti zajednicu

Podjele u Crkvi počinju od jezika koji ogovara i može razoriti zajednicu

Isus moli za jedinstvo kršćana, ali u Crkvi ima „kukoljaša“, onih koji razdjeljuju i uništavaju zajedništvo jezikom – rekao je papa Franjo na jutarnjoj misi u kapeli Doma sv. Marte.

Prije muke, Isus je molio za jedinstvo vjernika, kršćanskih zajednica, kako bi bili jedno poput njega i Oca i kako bi svijet povjerovao. Papa Franjo je homiliju utemeljio na tom evanđeoskom odlomku.

Jedinstvo kršćanskih zajednica, kršćanskih obitelji je svjedočanstvo: one svjedoče činjenicu da je Otac poslao Isusa“ – rekao je Papa, dodajući da je „možda jedna od najtežih stvari upravo postići jedinstvo u kršćanskoj zajednici, župi ili  biskupiji, u kršćanskoj ustanovi ili obitelji.“ Često se sramimo zbog naše povijesti ili povijesti Crkve: ratovali smo protiv naše kršćanske braće! Pomislimo samo na tridesetogodišnji rat. A gdje kršćani međusobno ratuju – kazao je – tamo nema svjedočanstva.

Trebamo tražiti oprost od Gospodina za tu povijest! To je tako često bila povijest podjela – koje nisu samo stvar prošlosti, nego se događaju i danas – nastavio je Sveti Otac.

Svijet nas vidi podijeljene i kaže: „Neka se prvo slože, onda ćemo vidjeti… Kako to da je Isus uskrsnuo i živ, a ovi – njegovi učenici – nisu složni?“ Papa je kao primjer nesklada iznio i anegdotu: „Jednom je katolički kršćanin pitao drugog istočnog kršćanina, također katolika: ‘Moj Krist će uskrsnuti prekosutra. Kad će tvoj uskrsnuti?’ Ni po pitanju Uskrsna nismo jedinstveni“ – primijetio je – a kao rezultat nesklada „svijet ne vjeruje“.

Zbog đavlove je zavisti u svijet ušao grijeh. Tako se događa „gotovo redovito“ u kršćanskim zajednicama, u kojima ima egoizma, ljubomore, zavisti, podjela, što vodi tome da se međusobno ogovara. Toliko se ogovara – kazao je papa Franjo, napominjući kako se u Argentini takve osobe zovu „kukoljaši“ zato što siju kukolj, podjele.

Podjele počinju od jezika, koji može „razoriti obitelj, zajednicu, društvo; posijati mržnju i rat“. Umjesto da se traži pojašnjenje, lakše je ogovarati, razarati dobar glas drugoga.

Papa je naveo i anegdotu iz života sv. Filipa Nerija, koji je jednoj ženi koja je ogovarala za pokoru dao da očerupa pile, razbaca perje po gradu i onda ga opet skupi. „Ali to nije moguće!“ – rekla je žena. „Tako je i s ogovaranjem“ – objasnio je svetac.

Tko ogovara, prlja, uništava dobar glas, razara život i to tako često bez motiva, protiv istine. Isus je molio za nas, za sve nas i naše zajednice, za naše župe i biskupije „da budu jedno“.

Molimo Gospodina da nam udijeli tu milost, zato što je vrlo, vrlo velika snaga đavla i grijeha koji nas potiču da stvaramo razdor – upozorio je Sveti Otac.

Neka nam Gospodin udijeli tu milost; dar jedinstva koje stvara Duh Sveti. Neka nam udjeli sklad, zato što je on sklad. Neka nam udjeli mir sa zajedništvom. Molimo za milost jedinstva svih kršćana, za tu veliku milost, ali i male svakodnevne milosti u našim zajednicama, obiteljima, kao i za milost da „jezik zadržimo za zubima“ – potaknuo je na koncu papa Franjo.

 Papa-Franjo-2

Izvor: Radio Vatikan, preuzeto sa stranice Bitno.net