PROČITAJTE: RAZGOVOR S FRA IVANOM, našim franjevcem svečanozavjetovanikom.

Sutra, u nedjelju 13.09.2015. u 11:30 sati u crkvi Uzvišenja Sv. Križa u Zagrebu na Sigetu, slavlje je petorice naše braće franjevaca koji će imati svečane zavjete. Oni su: fra MARKO GULIN iz Makarske, fra LEOPOLD PALIĆ iz Zagreba, fra IVAN NIKOLIĆ iz Otoka, fra MATIJA MARIJIĆ iz Slavonskoga Broda i fra JOSIP SEDLAR iz Čakovca. S jednim od njih razgovarali smo prigodom ovog događaja. Pročitajte razgovor s našim fra Ivanom Nikolićem.

1. Fra Ivane, reci nam prvo nešto o sebi – odakle si, koliko imaš godina i sl.

Zovem se Fra Ivan Nikolić, dolazim iz Otoka pored Vinkovaca. Rođen sam 15.7. 1988. godine u Vinkovcima. Osnovnu školu sam završio u Otoku, a srednju elektrotehničku u Vinkovcima. Dolazim iz četveročlane obitelji.

2. Što te ponukalo da postaneš franjevac?

Kao mladić dosta sam vremena provodio u Vinkovcima i rado sam išao u crkvu Sv. Antuna kod franjevaca konventualaca. U toj crkvi sam uvijek iznova osjećao nešto posebno i privlačno. Rado sam se ispovijedao kod fra Augustina Kordića, koji je također na mene ostavio dubok dojam franjevačke jednostavnosti i poniznosti. Iako sam ranije na raznim susretima otkrivao postojanje živoga Gospodina koji mi progovara, ipak franjevci konventualci su mi nekako otvorili vrata franjevaštva iako nisam postao konventualac. Na taj sam način poželio postati franjevac.

3. Kako bi u nekoliko riječi opisao svoj dosadašnji život u franjevačkom Redu?

Dosadašnji život u franjevačkom Redu bitno je obilježen formacijom. Postulatura, novicijat i juniorat u Zagrebu na Kaptolu važne su točke moga života u samostanu. Svaka od njih je na mene ostavila razne dojmove, promjene i sjećanja. Put koji sam do sad prolazio imao je svojih vrlina i nedostataka, ali sve je to bilo potrebno da me pripremi na ono što sada slijedi.

4. Što smatraš posebnošću franjevačke karizme? Koji te dio osobnosti sv. Franje najviše privlači?

Kao glavnu posebnost smatram jednostavnost života iz koje se rađa unutarnja sloboda i radost. Uza sve teške trenutke upravo je ovo bilo temeljno što me je nosilo dalje. Sveti Franjo je također upravo na to stavljao naglasak; biti manji, biti jednostavan i pristupačan svima oko sebe.

5. Koliko dugo već studiraš teologiju? Što nam možeš reći o studiju na katoličkom bogoslovnom fakultetu?

Sada ću upisati petu godinu studija. Studij na KBF-u daje opći uvid u filozofiju i teologiju s posebnim naglascima na pojedine kolegije. Studirati nije lako zbog velikoga broja kolegija, ali se uz uloženu energiju može doći do dobrih rezultata. Posebno bi istaknu prijateljstvo i dobrohotnost pojedinih profesora koje ću pamtiti cijeloga života.

6. I glazba je tvoja velika ljubav. Što ti, u mnoštvu interesa koje imaš, ona znači?

Glazbu sam volio oduvijek, ona mi je često bila dobar prijatelj i pratitelj. Glazba nerijetko pomaže čovjeku da se lakše podesi na „Božju frekvenciju“. Uvijek je lijepo posvjedočiti kako se i u samostanu rado susretnemo u pjesmi uz zvuke gitare i harmonike. Dobro je spomenuti i liturgijsku glazbu koja je važan dio misnog slavlja u kojoj sam često aktivan kao orguljaš.

156414_208899115897204_159971903_n-1

 

601078_316568161796965_1298799844_n-2

7. U nedjelju svoj život zavjetuješ Bogu? Već si to učinio, možeš li našim vjernicima objasniti što tebi znače vječni zavjeti?

Kada sam se našao pred doživotnim zavjetima u trenutku sam ostao zaprepašten i pitao sam se zar je moguće da je to već došlo. Svjestan sam odgovornosti koju zavjeti nose za moj život, ali uvijek računam na Božju milost i ljubav. Crkva nas uči kako Bog neprestano dariva svoj narod i svakog čovjeka osobno. Smatram da su svečani zavjeti upravo dar meni, ali i cijeloj Crkvi po mome služenju.

8. Što te motivira u tvom posvećenom životu? Što bi volio kasnije činiti u svojem apostolatu?

Posebna motivacija meni je upravo Božji poziv koji mi je on uputio. Ja vjerujem i u vjeri znam da me on treba i da sam upravo zato ovdje. Što se tiče apostolata, želim biti na raspolaganju svima jer vjerujem da Bog svakoga čovjeka osobno poziva u zajedništvo sa sobom i Crkvom.

9. Po samo ovih nekoliko crtica iz tvog života, koje ni približno ne iscrpljuju sve što se ima za reći, vidi se da vodiš ispunjen život. Kako u danu ispunjenom raznim aktivnostima ti pronalaziš vrijeme za njegovanje odnosa s Bogom i što savjetuješ svim našim čitateljima koji u svakodnevnici imaju poteškoća u tome?

Važno je pronaći vrijeme koje je namijenjeno samo za Gospodina. Nama u samostanu je to lakše negoli ljudima koji žive obiteljski život. Susret sa Gospodinom je poput susreta sa prijateljem, ako nekoga voliš, nađeš vremena.

10. Za kraj – imaš li kakvu duhovnu misao ili poruku za naše čitatelje?

Sve čitatelje pozivam da mole za nas koji živimo redovničkim životom da u nama Bog pobudi želju za služenjem i slušanjem. Crkva svakoga dana moli za sve ljude na svijetu, stoga pozivam čitatelje da vjeruju u snagu molitve koja može sve preobraziti.

fra Ivan Nikolić

10341434_724790954229736_3123838278927009136_n-2

razgovarao: brat franjevac

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.