PROČITAJTE: Razgovor s Hrvojem Šarićem, postulantom naše franjevačke Provincije

1. Hrvoje, reci nam prvo nešto o sebi, svojoj obitelji, odakle si i koliko godina imaš?

Mir i dobro svim čitateljima! Ovako…. Imam 22 godine, živio sam u Pleternici u sedmeročlanoj obitelji Nade i Predraga Šarić. Imam još dva brata (Mario 19.god.; Mihael 8.mj.) i dvije sestre (Antonija 24. god.; Monika 5.god.). 2011. godine završio sam srednju školu u Požegi-smjer elektrotehničar, a do početka ove godine studirao sam Elektrotehnički fakultet u Osijeku.

2. Kako si doživio Božji poziv i što te ponukalo da uđeš u samostan?

Nekako od kad sam poželio živjeti kao istinski katolik, a to je bilo početkom ljeta 2012. postajao sam sve aktivniji u crkvi i pitao sam se što Bog od mene želi i kako bih ja na najbolji način mogao služiti Bogu i ljudima. Tada sam imao želju imati djevojku – što nije nužno loše, ali nekako sam sve više postajao otvoreniji i duhovnome pozivu. Taj žar da služim Kristu i ljudima postajao je sve jači i s vremena na vrijeme želja za redovništvom i svećeništvom se vraćala, unatoč studiju, pa i djevojci kojoj sam imao. Nakon prekida s djevojkom i upisivanja 3 godine fakulteta- rješio sam neke poteškoće u svome životu i uz razmišljanje i kroz mnogo intenzivne molitve (4. mjeseca) odlučio sam poći u samostan i “dati priliku Bogu” i na ovaj način težeći ispunjavati volju Božju.

3. Što je to Postulatura, kako ju možeš objasniti našim čitateljima? I kakve su tvoje obveze u postulaturi?

Često puta nas ljudi kada uđemo u samostan već “vide za oltarom”, ali ja nekako drugačije vidim tu postulaturu. Mi ovdje upoznajemo redovnički način života, ovu zajednicu, ali i zajednica nas; ovdje produbljujemo svoj odnos s Bogom, “kušamo” život u redovničkoj zajednici da bi u konačnici prepoznali je li to uistinu naš put.. Ja bih rekao da je to u paralelno upoznavanju s nekom djevojkom, ali naravno bez šaranja okolo…hehhe….
Moja obaveza je da održavam računala, pomažem braći pri korištenju i sl. uz dnevne obaveze koje mogu biti kupovanje kruha, pranja posuđa, postavljanja stolova za obrok i sl., a što se tiče duhovnog djela to su molitva časoslova ( pet puta dnevno) , razmatranje, predavanja i Sveta Misa.

11781633_1441944482798820_3332328106835830596_n-1
4. I za tebe standardno pitanje: što smatraš posebnošću franjevačke karizme? Što te kod sv. Franje najviše privlači?

Smatram da je posebnost franjevačke karizme zajedništvo i jednostavnost, a kod sv. Franje me najviše privlači ta radikalnost u odricanje od svega svjetovnog da bi Bogu postao bliži, a tako i što bolje služio bližnjima – želio je biti najmanji među svima.

5. Možeš nam prestaviti ostale postulante? Kako je to živjeti s braćom koja su različita po osobnosti a imaju isti poziv, put i cilj?

Naravno! Sa mnom su još Matej iz Cernika (19.g.), Matija iz Koprivnice (19.g.) , Marijan iz Ruševa (19.g.) i Ivan iz Zagreba ( 34.g.). Živjeti zajedno vrlo je zanimljivo, ali i zahtjevno. Svi smo došli s drugačijim navikama i stavovima pa je potrebno da se odvikavamo od svojih navika i načina života i tako prilagođavajući se -napravimo što ugodnije uvjete za život. Bog mi je dao braću – to je moja obitelj.

11910767_10155908990800537_1749684641_n-2
6. Hrvoje, što ti se najviše dojmilo do sada u tvojem novom redovničkom životu u franjevačkom samostanu?

Najviše me se dojmilo bratsvo jer mi je Bog stvarno dao divnu braću koja su uvijek spremna priskočiti u pomoć kada nešto zatreba ili negdje “zaškripi”, od rada, poučavanja pa do molitve.

7. Kako vidiš svoj budući franjevački život? Što bi volio raditi, u čemu posebno služiti Bogu i narodu Božjem? Koje telente si dobio od Boga?

Jednog dana volio bih biti ispovjednik u nekakvom svetištu, razgovarati s ljudima i biti im blizak i uvijek dostupan za pomoć. Rekao bih da je moj talent što mogu slušati ljude i izrečene riječi zadržati za sebe.

8. Kako mladi mogu živjeti istinsko kršćanstvo u današnje vrijeme?

Danas se naglašava da je to jako teško, ali vjerujem da je dobar put pronaći mlade koji žele isto to, pristupiti nekoj zajednici-npr. Frami, a prije svega redovito moliti i odgovorno izvršavati svoje osnovne dužnosti (učenje, slušati roditelje i nadređene i sl.)

9. Kako ti u danu ispunjenom raznim aktivnostima pronalaziš vrijeme za njegovanje odnosa s Bogom i što savjetuješ našim čitateljima koji u svakodnevnici imaju poteškoća u tome?

Mislim da je važno unaprijed znati u kojem ćemo djelu dana moliti, ako je moguće i sat, jer ako molitvu ostavimo za “kad stignemo” – uvijek nađemo nešto “pametnije”.

10. Za kraj – imaš li još nešto reći ili pokloniti neku tvoju duhovnu misao za naše čitatelje?

Ostanite dobri! A budite i bolji ako možete….

11922955_10155894576670537_835327320_n-2

razgovarao: brat franjevac

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.