Pročitajte: RAZGOVOR S FRA BOGDANOM – ZLATOMISNIKOM

RAZGOVOR S FRA BOGDANOM – ZLATOMISNIKOM
50. godina svećeništva

 

1. Fra Bogdane, prije pedeset godina postali ste svećenik. Recite nam najprije nešto o onom vremenu kad ste se odlučivali za taj poziv i od kuda želja da budete svećenik?

Sa 18. godina života odlučio sam biti svećenički kandidat. I iz opće gimnazije u Varaždinu otišao ravno u franjevački novicijat. Oduševio sam se primjerom života Božjega čovjeka, p. Pavla Grafa koji je djelovao u Čakovcu.

2. Kakav je bio početak u franjevačkom načinu života?

Svaki dan učio sam latinski. Misa je bila na latinskom jeziku, ne na hrvatskom kao danas. Ministrirali smo i odgovarali na misi uz franjevce – svećenike koji su na svakom oltaru, glavnom i pokrajnom imali u isto vrijeme misu. U vrijeme podizanja svi su klečali pred Presvetim.

3. Kako je izgledala vaša mlada misa?

Mladu misu sam imao na Trsatu kod Majke Božje 05.07.1965. i to na staroslavenskom jeziku, a sekundiciju na hrvatskom jeziku u Skoplju u jednoj baraci u sklopu dječjeg sirotišta 18.07.1965. godine. Propovijedao je skopljanski biskup Franjo Čekada, koji mi je krstio oca.

4. Pošli ste na prvu službu. Gdje ste bili i kako je onda bilo?

Moja prva služba kapelana bila je u franjevačkom samostanu u Virovitici gdje sam kao vjeroučitelj vodio vjeronauk u Špišić Bukovici. Putovao sam motorom.

5. Gdje ste sve službovali u 50.godina?

Bio sam gotovo u svim našim franjevačkim samostanima: u Bjelovaru, Čakovcu, Cerniku, Čuntiću, Iloku, Krapini, Našicama, Osijeku, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Virovitici, Vukovaru, Zagrebu i sada ovdje u Karlovcu.

fra Bogdan 5

6. Biste li mogli izdvojiti najteže i najljepše trenutke iz vašeg 50-go¬dišnjeg svećeničkog djelovanja? Bilo je puno prepreka ali i milosti Božje koja vas je jačala.

Kao svećenik bilo je jako teško raditi u prošlom sustavu, jer se dosta toga moralo obavljati u tajnosti. Puno puta sam bio osuđivan i neprihvaćen od ljudi. No u svemu tome čovjek nađe i lijepe trenutke svoga života, molitva, slavljenje svete mise, Božja riječ i ispovijedi su mi davale snagu. Otkrio sam i svoj talent u radu s medijima, što je u tom prošlom sustavu bilo nesvakidašnje, pa si mnogima bio čudan ali i osuđivan. Nije me to pokolebalo, nego sam ustrajno nastavio raditi, smatrajući da činim ispravnu stvar. Najljepši trenutci moga rada u mediju bili su osnivanje Audio Vizualnog centra “Znaci svjetla” u Cerniku i u Našicama. Trudio sam se na satu vjeronauka koristiti audio-vizualnim materijalima. Organizirao sam seminare za medije i dva prva katolička Filmska festivala 1971.-1972. u Velikoj. Također mi je u lijepom sjećanju ostao Tečaj za medije na kojem sam sudjelovao u Parizu.

7. Pokušajte usporediti svećenički život prije pedeset godina i danas. U čemu su razlike?

Kao mladi svećenik bio sam stalno u pokretu, a danas zbog svojih bolesti i starosti sam sve to morao smanjiti. Danas je veća sloboda – prije mi nisu dopuštali raditi u medijima a danas je to drugačije…

8. Što biste, ovom prigodom, poru¬čili vjernicima naše crkve i svim onima gdje ste bili na službi?

Koristite moje djelo koje vam rado ostavljam u baštinu. Skupio sam i stvorio mnoge vrhunske dokumentarne filmove o svecima, sinkronizirane na hrvatski jezik. Materijale možete pronaći na web stranici sveci.net te tri kanala na Youtube: svecinet, sveci i Isus Krist. Ima puno vjerskog materijala i zaista svaki se kršćanin može okoristiti tako da upozna bolje svoju vjeru te ju na kraju i učvrsti i ojača.

9. Imate li još nešto reći ili možda svima nama pokloniti duhovnu misao koja vam se čini važnom?

Prema jednoj izreci želim reći: Kad Bogu damo vodstvo – On često po krivim linijama ispravno piše.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
fra Bogdan ZLATOMISNIK u molitvi u svetoj misi

                                                                                                         razgovarao: brat franjevac

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.