SVETA POTVRDA U NAŠOJ ŽUPI

SVETA POTVRDA U NAŠOJ ŽUPI

Dodji, Duše Presveti

Sa neba nas posjeti

Zrakom tvoje milosti.

Na blagdan sv. Matije apostola, u  subotu 14.05.2016., uoči nedjelje Duhova, u našoj je župi podijeljena  Sveta Potvrda za 58 mladih pod svetom misom u 10:30h. Naši su krizmanici ove godine, godine milosrđa, imali posebnu čast da im pečat dara Duha Svetoga udijeli naš zagrebački nadbiskup, uzoriti kardinal Josip Bozanić, koji je i predvodio Euharistijsko slavlje u zajedništvu sa desetak svećenika Karlovačkog dekanata.

U prepunoj crkvi, riječi pozdrava i tople dobrodošlice uzoritom su kardinalu uputili fra Krunoslav Albert, naš župnik i vjeroučitelj krizmanika, u čije su ime dobrodošlicu toplim riječima i cvijećem poželjeli Matej Čulig i Hana Volner.

Nakon naviještenog Evanđelja po Ivanu (Iv 15, 9-17) svojom se riječju mladima, a i svima nama prisutnima, obratio naš nadbiskup, istaknuvši kako je najvažniji cilj u životu svakog čovjeka biti Božji, upoznati i ljubiti Boga jer bez Božje prisutnosti u našem životu nema prave, istinske sreće za kojom svi čeznemo. Ispunjavajući ovu najveću zapovijed po kojoj ostajemo u Njegovoj ljubavi, dužni smo ljubiti jedni druge, po uzoru na našeg Učitelja, onako kao što je i on nas ljubio.

Obraćajući se posebno krizmanicima, nadbiskup je rekao da  po sv. Potvrdi, obogaćeni darovima Duha Svetoga, postaju Kristovi vojnici osposobljeni za borbu u ovom našem turbulentnom vremenu – pod uvjetom da ovaj dar ne ostane zapakiran nego da se otvore Božjoj milosti po kojoj Bog djeluje u nama i po nama. Pritom se osvrnuo i na milost koju smo imali prilike nedavno iskusiti – prisutnost tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića koji je, gotovo jednako kao i u vrijeme svoga ovozemaljskog života, okupio oko sebe na tisuće duša – upravo po onoj otvorenosti Božjem djelovanju.

Poseban je i dar slobode koja nam se daje i po kojoj nas Gospodin poziva da se njome poslužimo za dobro. Jer sloboda kojom se ne koristimo na ispravan način dovodi do ropstva – poučan primjer za to je nadbiskup pronašao i u današnjem blagdanskom čitanju o odabiru sv. Matije za apostolsku službu jer se apostol Juda, krivim korištenjem dane mu slobode, iznevjerio svojoj službi.

Na kraju Mise, krizmanicima se obratio gvardijan crkve i samostana fra Igor Andrijević, uputivši im riječ ohrabrenja te zahvalivši roditeljima na njihovoj žrtvi odgoja. Fra Igor se zahvalio i ostalim odgajateljima, kumovima, vjeroučiteljima te župniku fra Krunoslavu. Također i časnim sestrama koje su s gospođama uredile crkvu i okitile cvijećem, zatim pjevačima i čitačima, svima koji su molili i materijalno pomogli. Posebno se zahvalio uzoritom kardinalu, dekanu vlč. Draženu Karačiću i okupljenim svećenicima.

Budimo i dalje uz naše krizmanike, molimo za njih i zahvaljujmo bez prestanka Bogu Ocu po Isusu za dar Duha Svetoga.

napisala: Tanja Mihovilović, majka krizmanika

  

O liepa, o draga, o slatka slobodo,

dar u kôm sva blaga višnji nam Bog je dô,

uzroče istini od naše sve slave,

uresu jedini od ove Dubrave,

sva srebra, sva zlata, svi ljudcki životi

ne mogu bit plata tvôj čistoj lipoti!

(Ivan Gundulić)

DSC02881

DSC02894

DSC02898

DSC02901

DSC02916

DSC02926

DSC02935

DSC02942

DSC02962

DSC02961

DSC02959

DSC02956