Župne obavijesti i upute za 4. vazmenu nedjelju (3. 5. 2020.)

Do daljnjega mise služimo po redovnom rasporedu:

 • radnim danom u 8:00 i u 18:30
 • nedjeljom u 7:30, 9.00, 10:30, 18:30

Napomena: Budući da se trenutno nalazimo u izvanrednim okolnostima, da bismo rasteretili broj vjernika u nedjelju, večernja misa u subotu s liturgijskim čitanjima i propovijedi od nadolazeće nedjelje ima vrijednost nedjeljne svete mise. Dakle, za one koji su na subotnjoj večernjoj svetoj misi nisu dužni doći u nedjelju pa molimo one koji mogu doći, neka dođu u subotu i na taj način ustupe mjesto onima koji to mogu samo u nedjelju.

Od pučkih pobožnosti imat ćemo svaki dan, osim utorka, Svibanjske pobožnosti Majci Božjoj, a utorkom Pobožnost 13 utoraka na čast sv. Antuna. Pobožnosti počinju u 18:15.

 • Svi znate da smo u crkvi dužni pridržavati se mjera socijalmog distanciranja. Stoga naša crkva može primiti ograničeni broj vjernika, otprilike stotinjak u crkvi i još tridesetak u dvorištu vjeronaučne dvorane (atriju) gdje smo postavili razglas. Molimo za razumijevanje i prilagodljivost situaciji.

Upute za ulazak i boravak u crkvi:

 • u crkvu se može ući pola sata prije početka obreda i to isključivo na glavni ulaz (za izlaz ćemo koristiti oba izlaza)
 • oba ulaza/izlaza bit će otvorena cijelo vrijeme mise zbog provjetravanja. Molimo za razumijevanje ako vas smeta propuh. Nije dopušteno da vjernici otvaraju ili zatvaraju vrata.
 • na ulasku u crkvu dočekat će vas naši redari kod kojih obavezno trebate dezinficirati ruke
 • nošenje maski preporučuje se u skladu s uputama HZJZ
 • mjesta u crkvi su obilježena žutom bojom u skladu s pravilima o socijalnom distanciranju. Molimo vas da kod ulaska u crkvu zauzimate mjesta po redu kako ulazite na način da se prvo popunjava dio najbliže oltaru pa onda prema izlazu.
 • posude s blagoslovljenom vodom na ulazu do daljnjega su ispražnjene
 • molimo vas da ne fotografirate druge osobe u crkvi
 • milostinja se neće prikupljati za vrijeme mise. Svoj dar za uzdržavanje naše samostanske zajednice i ostale župne potrebe možete ostaviti u košaricama prilikom izlaska iz crkve. Od srca vam zahvaljujemo.
 • pričest će se dijeliti tako da svi vjernici ostaju na svojim mjestima, a svećenik će se kretati crkvom kako bi pričestio one koji bi inače išli na pričest. Oni koji se pričešćuju dat će odgovarajući znak svećeniku. Uvjeti za primanje pričesti su uobičajeni, da nemate teškoga grijeha ili neku crkvenu zapreku. (Budući da iz razumljivih razloga vjernici duže vremena nisu mogli pristupiti svetoj ispovijedi u subotu i nedjelju vjernici koji nemaju propisanih zapreka moći će se pričestiti uz čin pokajanja, bez prethodne ispovijedi, a već od ponedjeljka, uz obostranu strpljivost nas i vas, bit ćemo vam na raspolaganju za svetu ispovijed svakog dana.)
 • na zavšetku svete mise molimo vas da se ne zadržavate u prostoru crkve već da poštujući mjere socijalnog distanciranja izlazite tako da prvo izlaze oni najbliže vratima. Vjernici koji stoje u gornjoj polovici crkve neka izađu na bočni izlaz (kraj oltara Srca Marijina).
 • molimo vas da, jednom kad zauzmete svoje mjesto, izbjegavate svako kretanje crkvom osim u slučaju da morate izaći zbog kakve hitnosti (bit će otvorena oba izlaza)

ISPOVIJED

Od ponedjeljka do subote u vjeronaučnoj dvorani, dopodne od 10 do 11 sati, poslijepodne od 16 do 17 sati. Nedjeljom za sada nećemo ispovijedati.

Vjernici koji čekaju ispovijed obvezni su držati fizički razmak. Svećenik-ispovjednik i vjernik koji se ispovijeda obvezni su imati zaštitnu masku te dezinficirati ruke.

Svećenici Karlovačkog dekanata od sljedećega će tjedna organizirati velike ispovijedi po župama o kojima ćemo vas naknadno obavijestiti.

ŽUPNI URED

Župni ured će u ovim izvanrednim prilikama uredovati samo za nužne poslove, od utorka do petka u popodnevnim satima od 16:00 do 17:00 sati.

U slučaju bilo kakvih potreba: npr. obilaska teških bolesnika u svrhu podjeljivanja bolesničkog pomazanja, umirućima podjeljivanja posljednje pomasti, dogovor oko sahrane ili zbog drugih pitanja možete nas slobodno kontaktirati na župni telefon (047/615-950) ili mailom: fra.karlovac@ofm.hr. Ako vam se odmah ne javimo, vaš poziv bit će zabilježen i prvom prilikom se javljamo.

CRKVA

U tjednu će crkva biti otvorena za osobnu molitvu od 9 do 11 i od 15 do 17 sati i to prostor do staklenih vrata (predvorje). Molimo da i pri tome pazimo jedni na druge (držimo socijalnu distancu). U tom prostoru ne smije boraviti više od 10 osoba.

ŽUPNE KATEHEZE I SUSRETI

Župne kateheze za sve skupine djece kao i ostali susreti za mlade i odrasle do daljnjega se ne održavaju. O novim ćete terminima biti pravodobno obavješteni.

MINISTRANTI I ČITAČI

Djeca do daljnjega ne ministriraju na misama.

Čitači će upute dobiti od svojih koordinatora.

PRVA PRIČEST I KRIZMA

Do daljnjega su odgođeni. O novim ćete terminima biti pravodobno obavješteni.

KRŠTENJA, VJENČANJA I SAHRANE

Održavaju se uz pridržavanje epidemioloških mjera. Za više informacija javite se u župni ured telefonom ili e-mailom (615-950 ili fra.karlovac@ofm.hr).

SAKRISTIJA

Molimo vjernike da do daljnjega ne dolaze u sakristiju.

POZIV NA SURADNJU I ZAHVALA SURADNICIMA

Na poseban način želimo zahvaliti Župnom pastoralnom i ekonomskom vijeću koji su preuzeli veliku odgovornost da nam kao redari pomognu u organizaciji prostora, misnih slavlja, a poslije još i dezinficiraju prostor. Stavljajući svoje obiteljske i profesionalne obveze u drugi plan, spremno su preuzeli obvezu tako činiti do sljedeće subote. Pozivamo i sve ostale osobe voljne pomoći nam u čišćenju i dezinfekciji prostora da nam se jave kako bismo se lakše organizirali. Hvala svima koji će i na taj način podržati naše zajedništvo. Sve zajedno potičemo na međusobnu solidarnost i strpljivost, uključimo se, što nas više ima lakše ćemo podnijeti sve prepreke.

U nadi ponovnog susreta na liturgijskim slavljima povjeravam cijelu župu i ovaj “novi početak” Blaženoj Djevici Mariji – Kraljici svibnja i Majci dobrog savjeta da nas sve zaštiti svojim bezgrešnim plaštem i dovede u sigurno utočište svoga Bezgrješnog Srca u ovom najljepšem, njezinom mjesecu svibnju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.