Križ i jabuka na zvoniku

09/03/2021

Križ i jabuka na zvoniku crkve Sv. Trojice u Karlovcu

Još 14. srpnja 1792. Josip Stiller započeo je radove na zvoniku sv. Trojice. Zvonik se tada podizao za 10 metara i radila se nova kupola, križ i jabuka. Toranj je završen 31. ožujka 1794.. Nakon toga je 9. srpnja 1794. majstor Georg Horweld postavio bakrenu jabuku i željezni križ. Prema originalnom zapisu iz samostanske kronike, nakon što se križ postavio, zaorio se Karlovcem Te Deum – Tebe Boga hvalimo.

Zvonik je potpuno završen u srpnju 1795. kada je kupola prekrita bakrenim pločama, koje su ukrašene pločicama pozlaćenim u vatri. Godine 1859. je kupola prekrivena novim bakrom, a jabuka i križ su pozlaćeni i postavljen je gromobran. Sada 2021. godine, 2. ožujka taj križ i jabuka, zbog svih mogućih oštećenja i dotrajalosti treba skinuti.

Potresi su tu učinili svoje, zub vremena svoje, a na nama je učiniti svoje i sve obnoviti, rekonstruirati i u baštinu ostaviti generacijama poslije nas. Nepunih 227 godina taj križ je bio simbol i ponos grada Karlovca, znak Krista u ovome gradu.

 

Možda će vas zanimati..

Oštećenja u potresu

Oštećenja u potresu

Oštećenja u potresu Mnogostruka oštećenja naše franjevačke crkve u Karlovcu prouzročena stalnim potresima zbog kojih...

Vuk i zvijezda

Vuk i zvijezda

Vuk i Zvijezda Izložba u Franjevačkom muzeju u Karlovcu posveta je Vuku II. Krsti Frankapanu († 1652.), koji je pozvao...